Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Δραματική αύξηση των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης

   
      Κατάθλιψη, ψυχικές διαταραχές είναι ασθένειες που προϋπήρχαν στην καθημερινότητα μας, τα τελευταία έξι χρόνια όμως έχουν αυξηθεί ραγδαία. Πάνω από 500.000 συνάνθρωποι μας καθημερινά αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, οι πιο πολλοί βρίσκουν το κουράγιο και προσπαθούν να το ξεπεράσουν, υπάρχουν όμως και τα άτομα που λόγω των χρεών και τον κατασχέσεων φτάνουν στην αυτοκτονία με τη λίστα καθημερινά να μεγαλώνει.
          Χθες στο πλαίσιο του 2ου συνέδριου ψυχικής υγείας ο αναπληρωτής καθηγητής      Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Πέτρος Σκαπινάκης  ανέφερε
«Το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 500.000, φτάνοντας τα μεγέθη μιας πολύ μεγάλης πόλης». Αν αναλογιστεί κάποιος ότι πχ ο Πειραιάς έχει πληθυσμό σχεδόν 500.000, αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις που έχει λάβει η… εθνική μας κατάθλιψη.
Όπως τόνισε ο ειδικός, οι ψυχικές διαταραχές πλήττουν συνήθως τους ασθενείς σε μία δύσκολη φάση της ζωή τους -σημειωτέον ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων δεν θεωρείται προφανώς μια δύσκολη φάση στη ζωή των Ελλήνων αλλά μια χρόνια τοξική κατάσταση που δηλητηριάζει την ψυχική τους ηρεμία.
Η καθηγήτριας Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Μαρίνα Οικονόμου με την σειρά της εστίασε στο θέμα των αυτοκτονιών λέγοντας
«Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι σοβαροί λόγοι για αυτοκτονία είναι τα χρέη και η κατάσχεση οικίας. Μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%, και ιδίως σε άνδρες παραγωγικής ηλικίας», ανέφερε η κυρία Οικονόμου, παραθέτοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 36% του πληθυσμού στην Ελλάδα αγγίζει τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

                Το θέμα πλέον έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και αν απλά κοιτάξουμε δίπλα μας θα δούμε άτομα που χρειάζονται την βοήθεια μας αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε λίγη σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου