Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Κράτος Αδικίας

Σε μια περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται καθημερινά από την κρίση
και δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο, από τις συνεχείς και ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις των Τούρκων, η κυβέρνηση οφείλει να φροντίζει τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τις ένοπλες δυνάμεις.



Η διασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων μας. 



 Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απόστρατων Εθελοντών Μακράς Θητείας κ. Δημήτριος Παναγιώτου αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας, άλλα και τις αδικίες που έχουν υποστεί οι ένστολοι όλα αυτά τα χρόνια από το ίδιο το κράτος που υπερασπίζονται καθημερινά και μεριμνούν για την ασφάλεια του, όντας άγρυπνοι φρουροί αυτού.  



Πως βλέπετε σύμφωνα πάντα με την εμπειρία σας την έντονη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα;

 Δεν μπορώ να κρύψω την ανησυχία μου για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο. Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν σταματά με τίποτα. Όσοι έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις σίγουρα δεν είναι αισιόδοξοι με τα όσα βλέπουν. Πιστεύω όμως, ακράδαντα πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω της οικονομικής ύφεσης και με υψηλό πάντα το εθνικό φρόνημα να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη, ενάντια σε οποιονδήποτε προσπαθήσει ή προσπαθεί να τα διεκδικήσει.


Ποιες δυσκολίες κρύβει το επάγγελμα του στρατιωτικού; Τι απαντάτε σε όσους σας χαρακτηρίζουν με διάθεση ειρωνείας, δημοσίους υπαλλήλους;

 Η δουλειά του στρατιωτικού είναι πολύ σκληρή. Τόσο για μας, τόσο και για τις οικογένειες μας. Οι μεταθέσεις είναι ένα δύσκολο κομμάτι που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Τα χρόνια της κρίσης οδήγησαν αρκετούς συναδέλφους μας στην εξαθλίωση και στην  ταπείνωση. Δεν κρίνω αυτούς που μας κατονομάζουν με οποιονδήποτε χαρακτηρισμό, απλά εγώ θα απαντήσω πως ένας στρατιωτικός, καλείται να δουλέψει, οπότε απαιτηθεί ανάγκη έως και ογδόντα ώρες την εβδομάδα, διπλάσιες από ένα απλό δημόσιο υπάλληλο και να μην λάβει από το κράτος και την απαιτουμένη αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Και συν τις άλλοις η δουλειά του στρατιωτικού δεν σταματά με την συνταξιοδότηση του. Μπορεί να κληθεί εώς και τα πενηνταπέντε του έτη, ανά πάσα ώρα και στιγμή για να υπερασπιστεί την πατρίδα του σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης. Πιστεύω πως πρέπει να απομυθοποιηθεί το επάγγελμα μας και να διαπιστώσει ο κόσμος ότι είμαστε και εμείς σκληρά εργαζόμενοι και αρκετά αδικημένοι.



Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τον σύλλογο που προεδρεύετε; Ποιες είναι οι προτάσεις και ποιες οι κινήσεις σας; Τι ζητάτε;

 Ο σύλλογος μας εκπροσωπεί τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας. Είναι ουσιαστικά η πρώτη συστηματική προσπάθεια επαγγελματικού στρατού που συμπληρώνει ήδη 25 χρόνια ζωής. Αποτέλεσαν την εξέλιξη του θεσμού των Ε.Π.Υ (Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας) που ήταν η συνέχεια των Ο.Π.Υ (Οπλιτών πενταετούς Υπηρεσίας). Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας υπηρετούν μέχρι την συμπλήρωση 35 ετών συντάξιμης υπηρεσίας ,εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Ανθυπασπιστή και μισθολογικά μέχρι τα 1/2 της διαφοράς του Β.Μ Συνταγματάρχη-Αντισυνταγματάρχη.
Δεν ζητήσαμε ποτέ κάτι παράλογο και άδικο μέσα από τις κινήσεις μας. Εξάλλου δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με το κράτος. Ζητάμε τα νόμιμα, τα οποία μας έχουν ήδη στερήσει.
Πάγιο αίτημα μας, η βαθμολογική εξέλιξη των Ε.Μ.Θ, εώς το βαθμό του ανθυπολοχαγού, στα τριανταπέντε έτη υπηρεσίας, χωρίς κάποιο επιπλέον οικονομικό κόστος για το κράτος.
Υπάρχουν προβλήματα επίσης διπλών παρακρατήσεων που φτάνουν τα 1000-3000 ευρώ για τον καθένα από τα Μετοχικά Ταμεία και τους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας και ήδη έχουμε κινηθεί και νομικά κατά του Ε.Λ.Ο.Α.Σ (Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Στρατού). Έχουν κατατεθεί έξι αγωγές και δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε βρει το δίκιο μας. Παρότι αυτό που διεκδικούμε ,σε σχέση με τις διπλές μας εισφορές για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης από τα Μετοχικά Ταμεία αν και  έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργείο Οικονομικών και έχει θετική εισήγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει επιλυθεί ακόμα νομοθετικά.



Βλέπω στην επίσημη ιστοσελίδα σας και στο καταστατικό σας πως έχετε έτος ίδρυσης το 2013. Τι έχετε κερδίσει από τότε και ποια κυβέρνηση σας βοήθησε περισσότερο;

Η κυβέρνηση που είχαμε την καλύτερη συνεργασία με βεβαιότητα ήταν αυτή της συγκυβέρνησης της  Νέας Δημοκρατίας και του Πασόκ. Τα ερωτήματα μας και τα αιτήματα μας τουλάχιστον αντιμετωπιζόντουσαν με σοβαρότητα, εν αντιθέσει με την σημερινή που είναι παντελώς αδιάφορη και μας απαντάει με γενικολογίες. Αυτό που κερδίσαμε, έπειτα από σκληρούς αγώνες το 2014 ήταν η απονομή του εφάπαξ σε συναδέλφους μας που αποχώρησαν λόγω πολυτεκνίας, τριτεκνίας και προβλημάτων υγείας στα 25 έτη. Αξίζουν τα εύσημα και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Σταϊκούρα., τον  κ. Δένδια, τον κ. Λαμπρόπουλο, την κ. Ιακωβίδου και την κ. Γεννηματά, που ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα με το ζήτημα μας και έφεραν την τροπολογία στην Βουλή προς ψήφιση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μόνοι βουλευτές που καταψήφισαν την δίκαιη πρόταση μας τον Δεκέμβριο του 2014, ήταν αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ.




Ο ρόλος του σημερινού ΥΕΘΑ σε όλα αυτά; Έχετε κάποια επικοινωνία εσείς σαν σύλλογος;

Ο κ. Καμμένος δεν δείχνει να μας υπολογίζει καθόλου. Επικεντρώνεται κυρίως στις κινήσεις εντυπωσιασμού που όλοι μας βλέπουμε και την σχέση του μόνο με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. Έχω προσπαθήσει επανειλημμένα να επικοινωνήσω και εγώ ο ίδιος, αλλά μάταια. Το μόνο που γνωρίζουμε από κύκλους του, είναι πως γνωρίζει για το θέμα μας και πως αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε σε μια στάση αναμονής έκτοτε. 



 Οι αδικίες συνεχίζονται δυστυχώς για όλους μας. Φέρεται να είναι κάτι, μη αναστρέψιμο. H αδιαφορία του κράτους προς τις ένοπλες δυνάμεις, δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη. Ειδικά αυτήν την στιγμή που το Αιγαίο βράζει και ελλοχεύει πολλούς κινδύνους.

                                Συνέντευξη:Θεόδωρος Καραμάτσικος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου