Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

BEERS & GAMES: Συνέντευξη

Πριν λίγο καιρό, είχα την τιμή (γκουχ, γκουχ) να πάρω συνέντευξη από τα παιδιά (Πάνος και Πέτρος) που κρύβονται πίσω από το Beers & Games. Οι ερωτήσεις, τυχαία (γκουχ γκουχ ξανά) επικεντρώνονται περισσότερο στην μπύρα. Καλή ανάγνωση και cheers!

Πείτε μου λίγα λόγια για το ποιοι είστε και τι ακριβώς κάνετε.

Πάνος, Πέτρος, Beers & Games. Κάνουμε video reviews craft μπυρών και γενικά σύντομες γραπτές κριτικές μπυρών και video games. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την κριτική μπύρας σε μία χώρα που η πλειοψηφία της δε γνωρίζει τόσα πολλά; Ακριβώς για αυτό. Η σκηνή της craft μπύρας γιγαντώνεται παγκοσμίως και σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε, αν θες, τον κόσμο που πέφτει πάνω στα βίντεό μας πως μπύρα δεν είναι μόνο αυτό το ξανθό ελαφρύ ζουμί με τη χλιαρή γεύση που πουλάει το περίπτερο για €3 το λίτρο. Αυτό ακριβώς που λέει ο Πάνος. Ζούμε σε μία χώρα που ξεκινάει την πορεία της στην craft σκηνή με πολλές προοπτικές, και οι εισαγόμενες craft μπύρες πλέον έχουν αυξηθεί, τόσο σε αριθμό αλλά και σε ποιότητα, σε σημείο που κάποτε ούτε το φανταζόμασταν. Είναι ηλίθιο λοιπόν σε μία τέτοια χώρα ο πολίτης (και ειδικά ο νέος) να αγνοεί όλα αυτά και να επιμένει να στηρίζει κοκορετσόμπυρες, απλά επειδή αυτές έμαθε να λέει μπύρες. Και αυτό θέλαμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Ασχολείστε με αυτό από το 2012. Μέχρι σήμερα, πιστεύετε πως ο κόσμος έχει εξελιχθεί όσον αφορά τις γνώσεις του περί ζύθου; Σίγουρα. Η “βιομηχανία” στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί, οι craft μπύρες εισάγονται σωρηδόν (όπως σκατά γράφεται) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ο κόσμος σιγά σιγά ξεκολλάει από την περιπτερόμπυρα.
Σίγουρα θέλει πολύ δουλειά ακόμα. Αλλά ισχύει ότι ο κόσμος τουλάχιστον αρχίζει να δοκιμάζει. Πρώτα τις τοπικές προσπάθειες, και σιγά σιγά όλο και πιο παράξενες. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να φτιάξει κάποιος τη δική του μπύρα; Τι υλικά και τι γνώσεις χρειάζεται; Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Όπως κάθε χόμπι έτσι και το homebrewing έχει επίπεδα δυσκολίας και θέλει μελέτη και οργάνωση. Και ποιο άλλο χόμπι σου δίνει 20 λίτρα μπύρα κάθε φορά που ασχολείσαι; Τα βασικά υλικά είναι απλά και γνωστά. Κριθάρι, λυκίσκος, νερό, μαγιά.
Και αγάπη! Αγάπη για την μπύρα και περισσότερη αγάπη για την διαδικασία!
Σε τι φάση βρίσκεται η ζυθοποιία στην Ελλάδα; Είναι αισιόδοξα τα πράγματα για έναν νέο στον χώρο; Η φάση εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Παίρνουμε διακρίσεις σε παγκόσμιας κλίμακας διαγωνισμούς και sites, ζυθοποιεία ανοίγουν τακτικά, οι ελληνικές μπύρες πίνονται και μερικές είναι και αντίστοιχες των θηρίων που έρχονται από το εξωτερικό. Ένας νέος στο χώρο πρέπει να έχει όρεξη, μεράκι και χρήμα. Μιλάμε για μια μεγάλη επένδυση, αν αναφερόμαστε σε άνοιγμα ζυθοποιείου. Από την άλλη υπάρχει και το gypsy brewing. Τι είναι αυτό. Συμφωνώ εγώ με το Χ ζυθοποιείο, μισθώνω τον εξοπλισμό του και παράγω σε επαγγελματικό επίπεδο τη συνταγή μου. Να σημειώσω εδώ ότι εάν και η ιδέα του gypsy υπάρχει εδώ και χρόνια στον κόσμο, στην Ελλάδα ήρθε τα τελευταία 2 χρόνια και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά! Και αυτό δίνει κουράγιο και σε επόμενους επίδοξους γυφτοζυθοποιούς! Θα θέλατε κάποια στιγμή να εισάγετε τη δική σας μπύρα; Εισάγουμε. Χμ. Μάλλον όχι. Να παράξουμε ναι. Εγώ έχω σκεφτεί να κάνουμε εισαγωγές, αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, ο κόσμος δεν είναι ακριβώς έτοιμος για τις μπύρες που έχουμε στο μυαλό μας να φέρουμε. Αλλά να παράξουμε, σίγουρα ναι! Ποια είναι η πιο «περίεργη» μπύρα που έχεις δοκιμάσει; Με γάμησες... Ε... μάλλον η Voodoo Doughnut Pretzel, Raspberry & Chocolate Ale. Και ναι, βγάζει όλες τις γεύσεις που λέει ο τίτλος. Εγώ θα πω μάλλον η Anagram Blueberry CheeseCake Stout. Και ναι, τα βγάζει και αυτή!! Στην Αθήνα, υπάρχουν αρκετές μπυραρίες. Ποια θεωρείς την ιδανικότερη για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει όσο το δυνατόν περισσότερες γεύσεις; Που μένει; Βόρεια θα πάει The Local Pub, στο Χαλάνδρι. Νότια θα πάει Bibere, στον Πειραιά. Και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά θα ξεναγήσουν τον πελάτη σε αμέτρητες διαφορετικές μπύρες που δεν έχουν “γεύση μπύρας” αλλά απλά γεύση! Ότι ακριβώς είπε ο Πάνος. Υπάρχουν και άλλες μπυραρίες, που όμως πάσχουν στον κατάλογο, καθώς έχουν όλες τις ίδιες μπύρες. Οι δύο αυτές έχουν και γνώση των ετικετών τους, και διαφορετικότητα. Πολλοί υποστηρίζουν πως η γεύσης της μπύρας αλλάζει από μπουκάλι σε κουτάκι. Που οφείλεται αυτό; Πουθενά. Όχι εντάξει. Ανάλογα τη συντήρηση που έχει γίνει. Αν και τα δύο μείνουν στον ήλιο το κουτάκι θα βγάλει μεταλλική γεύση ενώ το μπουκάλι θα ψιλοξινίσει λίγο. Και μου δίνω πάσα για μάθημα. Γενικά το “γεύση μπύρας” χτυπάει άσχημα. Είναι σα να λες “γεύση φρούτου”. Πεπόνι; Αχλάδι; Μάνγκο; Ανανάς; Μπανάνα; Ροδάκινο; Πορτοκάλι; Αβοκάντο; Κατάλαβες που το πάω... Το κουτάκι γενικά εάν είναι από καλό υλικό είναι καλύτερο καθώς δεν αφήνει την ηλιακή ακτινοβολία να εισχωρήσει, όπως κάνει πχ ένα μπουκάλι, και ειδικά ένα πράσινο, ή ακόμα χειρότερα, ένα διάφανο μπουκάλι (που παίζουν παντού στην ελληνική αγορά). Αλλά και πάλι, παίζει πιο μεγάλο ρόλο η σωστή συντήρηση του προϊόντος, παρά το περιτύλιγμά του. Τέλος, ποια είναι τα σχέδιά σας για το κοντινό μέλλον;
Περισσότερα βίντεο. Περισσότερη δόξα. Περισσότερο χρήμα. Τα σχέδια μας... Να μας τα δώσουν οι μεγάλες εταιρείες, να έρθει για Guest Star ο Υπουργός Παιδείας και να κάνουμε βίντεο στην μέση του ΟΑΚΑ ντυμένοι Ποκαχόντας και Τζον Σμιθ (μάντεψε ποιος θα είναι τι)...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου