Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Η «επεισοδιακή» συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν


Η Άνγκελα Μέρκελ, έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχε έως τώρα στη χθεσινή συνάντηση –την πρώτη μετά το πραξικόπημα-  με τον Ταγίπ Ερντογάν .

Η καγκελάριος στις δηλώσεις της,  χρησιμοποίησε τη φράση «ισλαμιστική τρομοκρατία» προκαλώντας τον πρόεδρο της Τουρκίας. Η απάντησή του ήταν «Παρακαλώ μην τη χρησιμοποιείτε αυτή τη φράση. Ως μουσουλμάνος Πρόεδρος, δεν μπορώ να το δεχθώ». Στη συνέχεια, σε σχεδόν αμήχανη στάση, η Μέρκελ προσπάθησε να εξηγήσει τη διαφορά ισλαμιστικού και ισλαμικού, τονίζοντας πως η ίδια δίνει μεγάλη σημασία στη θρησκευτική ελευθερία και υπενθυμίζοντας πως η ίδια δεν είναι ισλαμοφοβική.

Πέραν του επεισοδίου αυτού, κεντρικά ζητήματα της συζήτησης ήταν η κατάσταση στη Συρία καθώς και οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας. Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε πως είναι σημαντική η διατήρηση της ελευθερίας του Τύπου και της διάκρισης των εξουσιών. Ο Τούρκος πρόεδρος «καθησύχασε» τη Μέρκελ, απαντώντας πως η αλλαγή του Συντάγματος θα κρατήσει διακριτές τις εξουσίες.


Τέλος, Ο Ερντογάν μίλησε για την «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Γερμανία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αφήνοντας  τις γνωστές αιχμές του εναντίον του Βερολίνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου